جلسه شورای راهبری جمعیت به ریاست جناب آقای رحیمی استاندار محترم فارس و اعضاء شورای راهبردی جمعیت در تاریخ 98/5/8برگزار گردید. در این جلسه مدیر کل ثبت احوال و دبیر شورای راهبردی جمعیت استان ضمن بیان مقدمه ای در خصوص گرامیداشت روز ملی جمعیت، شورای راهبردی جمعیت را فرصتی برای هم اندیشی درباره جمعیت در ابعاد کمی و کیفی و اجرای مطلوب تر سیاست های جمعیتی دانستند. در این جلسه علیرضا انصاری مدیرکل ثبت احوال استان فارس به بیان آمار و ارقام همچنین عملکرد اداره متبوع خود پرداخت که اطلاعات وی مبنای پرسش و تبادل نظر اعضا و نتیجه گیری های استاندار فارس شد.
عنایت الله رحیمی در جلسه شورای راهبردی جمعیت استان با بیان این که مدیران دستگاههای متصدی برنامه ریزی باید به موضوع آمار توجه ویژهای داشته باشند، اظهارداشت: آمار پایه برنامه ریزی است و از دهههای گذشته بر اساس آمارهای موجود چندین برنامه توسعه، تدوین و اجرا شده است.
وی با اشاره به این که ثبت وقایع چهارگانه بر عهده ثبت احوال است و صدور اسناد هویتی، تولید و انتشار آمارهای جمعیتی و مهاجرت نیز از وظایف این نهاد محسوب میشود، ادامه داد: جمعیت روستانشین استان به حدود ۲۹.۹ درصد رسیده که نشانه دگوگونی در مجموعههای زیستی است و نیازمند برنامه ریزی برای نگهداشت جمعیت در مراکز زیستی استان در قالب فعالیتهای اقتصادی هستیم.
رحیمی با بیان این که در حوزه خدمات عمرانی و تامین امکانات و ظرفیتهای زیرساختی مانند راه، آب، برق، گاز، تلویزیون و تلفن، اقدامات بسیار خوبی در روستاها انجام شده است، افزود: در زمینه تامین معیشت و ایجاد اشتغال برای افراد جویای کار باید تلاشهای بیشتری صورت گیرد و برنامه ریزی برای ایجاد تنوع شغلی با توجه به تغییرات اجتماعی و اقتصادی باید مورد توجه قرار داشته باشد.
استاندار فارس با اشاره به این که کاهش آمار فوت در استان فارس متاثر از خدمات نظام و دولت در زمینه پیشگیری، درمان و ترویج و توانمندسازی افراد در حوزه مسائل پزشکی دانست و گفت: آمارهای ولادت میتواند ما را در برنامه ریزی برای ارائه خدمت به گروههای سنی مختلف راهنمایی کند.
نماینده عالی دولت در استان فارس با بیان این که علاوه بر آمارهای خام جمعیتی باید آمارهای علمی و تحلیلی نیز بر مبنای آمارهای جمعیتی ارائه شود، اظهارداشت: این تحلیلها میتواند موجب برآورد صحیح نیازها و برنامه ریزی دقیقتر برای ارائه خدمات به بخشهای مختلف جامعه شود.
وی با اشاره به این که بر اساس آمارهای جمعیتی، میزان جمعیت جوان و فعال کشور در حال کاهش بوده به طور طبیعی جمعیت میانسالان افزایش خواهد یافت، گفت: فعالیتهای اقتصادی آینده بیشتر باید دانش بنیان باشد تا این کمبود را جبران کند و همچنین ارائه خدمات به افراد میانسال و کهنسال را گسترش دهیم.
استاندار فارس با بیان این که بر اساس آخرین آمارهای جمعیتی، تعداد جمعیت استان به حدود پنج میلیون نفر رسیده است، افزود: بر اساس این آمار باید برنامه ریزیها متناسب با جمعیت پنج میلیونی استان باشد.
رحیمی با اشاره به این که آمارهای دقیق جمعیتی میتواند مسئولین برگزاری انتخابات را در خصوص تعداد واجدین شرایط شرکت در انتخابات و میزان تعرفههای مورد نیاز یاری کند، گفت: صدور اسناد هویتی به تدریج در حال الکترونیکی شدن است و ارائه خدمات به مردم تسهیل میشود بنابراین دستگاههای اجرایی باید برنامه ریزی دقیق تری برای ارائه خدمات به مردم داشته باشند.
استاندار فارس خواستار توجه به تجربیات دیگر کشورهای دنیا در زمینه سیاستهای ترویجی و تشویقی برای افزایش جمعیت شد و افزود: فراخوان متفکرین حوزههای اجتماعی و بهره گیری از ظرفیتهای علمی و دانشگاهی شیراز در این زمینه موثر است و جمع بندی این نظرات در سطح کشور میتواند مورد استفاده مدیران ملی قرار گیرد.
عضو شروای شهر شیراز در این جلسه با اشاره به چند چالش جدید جمعیتی در شیراز گفت : در حال حاضر شهر شیراز دستخوش تغییرات آماری بسیار است در حالی که آمار جمعیتی شیراز یک میلیون و 900 هزار نفر اعلام می شود اما آمار اعلام شده با توجه به چند موضوع از جمله نامشخص بودن وضعیت آماری تولد اتباع خارجی و ادغام روستاهای مختلف به شهر شیرازدچار تغییراتی می شود که گاهاً جمعیت شهر شیراز را تا مرز دو میلیون و 500 هزار نفر می رساند . سعید نظری گذری به موضوع شناسنامه های لاکچری ثبت شیراز زد و افزود : یکی دیگر از مشکلات تمایل بسیاری از هموطنان به ویزه و استان همجوار بر تولد فرزندانشان در بیمارستانهای شیراز است تا در شناسنامه و کارت ملی محل تولد شیراز قید شود. وی افزود این در حالی است که بسیاری از این افراد بعداز تولد به شهر خود باز می گردند و این موضوعات باعث می شود تا شیراز در حوزه جمعیتی دستخوش تغییراتی شود. مدیرکل بهزیستی استان فارس نیز در این جلسه ضمن ارائه گزارشی آماری از این حوزه گفت : با کم شدن تمایل به ازدواج و بالا رفتن سن ازدواج در جامعه ،تک فرزندی و حتی رفتن هرم جمعیتی به سوی سالمندی در آمار جمعیتی مواجه شده ایم و این ما را با مشکل مواجه می کند.
سید مرتضی موسوی با اشاره به حضور 458 هزار سالمند در فارس افزود : در دهه 60 نرخ رشد جمعیتی 3 و 8 دهم درصد بود که این میزان هم اکنون به یک و 4 دهم درصد رسیده است. وی با اشاره به آموزش های قبل از ازدواج در بین جامعه هدف گفت : طق آمار بیشترین میزان طلاق در 5 سال اول ازدواج و بیشتر در سال اول ازدواج صورت میگیرد که نشان از عدم مهارت کافی در زندگی و الگوهای نامناسب انتخاب است. مدیرکل بهزیستی استان فارس با اشاره به آمار ثبت شده از طلاق ابراز کرد : در حال حاضر 38 مرکز مشاوره ازدواج و پیشگیری از طلاق در سطح استان فعال هستند.
موسوی افزود : در این میان نکته حائز اهمیت این است که افرادی به مراکز مشاوره مراجعه می کنند که تصمیم خود را برای طلاق گرفته اند و حتی برخی کیک طلاق سفارش می دهند . متأسفانه برخی از مشاوران به طلاق اصرار دارند و این که طلاق را نوعی درمان می دانند.
سید احمد احمدی زاده سرپرست معاونت سیاسی امنیتی و احتماعی استانداری فارس نیز گفت : مهارت های زندگی کمرنگ شده است و ارائه مهارت زندیگ باید ازمدارس و خانواده شروع شود. سیده معصومه دستغیب ، مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری فارس نیز گفت : تعداد آمار مجردهای استان فارس نسبت به میانگین کشوری بیشتر است و آمار زنان سرپرست خانوار نیز افزایش یافته حتی این موضوع در میان کارمندان دستگاههای اجرایی هم وجوددارد.
عنایت ا... رحیمی استاندار فارس نیز درواکنش به این سخنان به مزاح گفت : ما دیگر چه کاری باید انجام دهیم؟ حتی در استانداری اعلام کردیم هر کارمندی که ازدواج کند هم شامل اضافه کار و افزایش حقوق می شود هم پست مناسب . علیرضا چراغی ، رئیس سازمان آرامستانهای شهرداری شیراز نیز دراین جلسه گفت : روزانه 23 نفر در سطح شهر شیراز فوت می کنند که تنها 15 نفر از آنها در شهر شیراز دفن می شوند چرا که اکثر این افراد جز کسانی هستند که برای امور درمانی در شیراز فوت کرده اند.
در پایان جناب آقای رحیمی استاندارمحترم فارس ضمن تشکر از ثبت احوال مصوبات جلسه را مطرح نمودند.